Mat
Vad kan jag äta?
Om du inte har några andra allergier, kan du äta all fågel (anka, gås, kalkon, struts och samtliga vildfåglar) ägg, fisk, skaldjur och allt från växtriket, precis som förut. Uteslut inte mjölkprodukter om du inte vet med dig att du inte tål dem.
Ibland kan det vara lättare att tänka på vad man kan äta, än vad man inte kan äta. Det underlättar omställningen. Leta efter nya recept, utmana dig själv! Tänk efter vad du brukar äta, hur kan jag göra det alfa-gal anpassat? Ofta är det lättare än man tror. Några exempel; Kålpudding/ Kåldolmar gör du precis som vanligt men byt ut färsen mot kyckling-/ kalkon-/ struts-/vegofärs. Du kan byta ut mjölk/grädde mot vegetariska alternativ om du inte tål mjölkprodukter. Köttbullar går att göra på alla de olika färsalternativen eller varför inte prova Sjömanskyckling. Kalkon/ Strutsstroganoff – möjligheterna är oändliga. Längtar du efter rött kött är både anka och struts bra ersättning. Varken struts, gås eller anka måste genomstekas och kan serveras rött. Det beror på att dessa fåglar inte är drabbade av salmonella eller campylobacter.
Det vegetariska köket kan också vara till stor hjälp för att variera kosten. Tofu behöver kryddas men kan vara fantastiskt gott, tempeh, seitan… det finns många alternativ. Det är bara att utforska!
Vi vet att tiden för matlagning kan vara knapp men när du har tid försök att laga mat från grunden med rena råvaror, då vet du att det du har lagat är säkert och troligen mycket godare. Naturligtvis finns det bra och säkra hel och halvfabrikat men känslan av att veta att det här har jag gjort och det är säkert kan göra vem som helst stolt.
Som hjälp när du handlar så finns det en del appar där man kan scanna innehållsförteckningar, OBS att de ersätter inte att man läser innehållsförteckningen själv.
Att tänka på
Alfa-gal finns i hela däggdjuret, inklusive i hår och hud. När man tillagar kött finns alfa-gal kvar. Man kan inte ”koka” bort kolhydraten.
Gelatin som finns i mycket godis men även i läkemedel kan orsaka en reaktion, hur många som är känsliga för gelatin vet vi inte.
Karragenan är ett ämne som utvinns ur röda alger och finns i många veganska produkter. Den kan orsaka problem för vissa då den innehåller alfa- gal trots att algen är vegetabilisk
Buljong kan vara lurigt och det gäller även grönsaksbuljong, eftersom det beror på hur buljongen är klarnad. Det är vanligt på restauranger att man klarnar buljongen med en blandning av kött och äggvita. Buljong används mycket i matlagning, till exempel i såser. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Ost: Vassle och löpe kan vara två biprodukter som ibland kan vara svåra för vissa. Ibland kan ost med ystenzym/vegetabiliskt löpe fungera bättre än ost med löpe. Vassle kan vara ett smaksättningsämne i vissa produkter (chips, t ex) eller tjäna som proteinförstärkning i energibitar eller produkter som ska vara proteinrika.
Om du gillar att äta korv så ska du tänka på att korvskinnet kan innehålla alfa-gal. Naturtarm, naturfjälster, kollagentarm, och naturligtvis tarm där det står angivet vilket djur den kommer ifrån innehåller alla alfa-gal. Det finns vegetariskt fjälster ibland, och en del kokkorv kan vara skinnfri, och falukorv brukar ha skinn av plast. Det kan hända att du mycket väl tål att äta fjälstret även om det är av naturtarm etc. Det beror på din känslighet. Det kan också mycket väl vara så att det går bra att peta bort skinnet. Återigen, vi är olika känsliga! Läs alltid innehållsförteckningen noga.
Det förtjänar att nämnas att vissa är känsliga mot kontaminering av kokkärl etc. För en del kan små mängder protein eller fett från däggdjur ge reaktion. Äter du ute och vet med dig att du är känslig, så se till att fråga hur maten tillreds och be om en ren stekpanna, se också till att din mat inte tillagas på stekhäll eller fritteras i olja där däggdjurskött och inälvsmat tillagas. Och bokar du eller någon vän bord – förvarna i förväg om allergin. Det brukar uppskattas.
